Fordøjelse

Når man siger at vi er hvad vi spiser, så er det kun den halve sandhed

Faktisk så er vi hvad vi spiser, fordøjer og optager af både godt og skidt. Og netop problemer med at fordøje, optage og udskille føde er årsag til adskillige symptomer og sygdomme i hele kroppen. Blandt andet derfor er det utrolig vigtigt at du forholder dig kritisk til de fødevarer du putter i munden.

Hvilken kostretning skal du vælge?

Kost er et spændende emne der diskuteres meget, og der udkommer konstant nye bøger om nye kostretninger og metoder. Det kan være svært at vælge hvilken vej man skal gå. Men som hovedregel anbefaler jeg at man først og fremmest sætter ind ifht kvalitet. Spis rent, spis økologisk. Spis mad du kan genkende fra naturen. Alt hvad du enten ikke ved hvad er eller ikke kan udtale skal du holde dig fra.  Dernæst kan vi sammen begynde at indkredse, om der er ting du spiser i det daglige som du ikke tåler så godt. Samtidig kan du skrue godt op for grøntsagerne, skrue ned for kaffen, sukkeret og det hvide brød.  Gode og sunde kostvaner kræver først og fremmest, at du tager en beslutning og dernæst enten går gradvist eller drastisk i gang med kostomlægningen, alt efter dit helbred og personlighed.

Der er mange forskellige faktorer der påvirker din fordøjelse

Udover kosten har livsstil og stressniveau også en stor indflydelse på din fordøjelse. De fleste kender eksamenssituationen hvor man render på toilettet konstant af ren og skær nervøsitet. Et klart bevis på at vores følelser er tæt forbundet med fordøjelsen. I daglig tale forbinder vi også tit følelser med maven f.eks.: ”at have sommerfugle i maven”, ”at have en god mavefornemmelse” osv. Det er muligvis denne sammenhæng der gør at zoneterapien har så positiv effekt på fordøjelsen. Mange oplever at de går oftere på toilettet, føler sig mindre oppustede og generelt føler mere ro i maven.

Zoneterapi og tarmen

Zoneterapi er også effektivt ved tendens til mavesår, irriteret tyktarm, colitis ulcerosa og candida.  Det optimale afføringsinterval er 1- 2 x daglig. Set i sammenhæng med lugt, konsistens og farve er afføringsintervallet en udemærket rettesnor for om fordøjelsen er i orden.

Kostvejledning indgår altid som en del af din behandling mod fordøjelsesproblemer.