Fødsel

En naturlig fødsel

De fleste kvinder drømmer om at føde så naturligt som muligt, uden kemisk igangsættelse og medicin. Alligevel bliver rigtig mange fødsler sat kunstigt i gang og epiduralblokader bruges flittigt, da det er svært at arbejde med de hidsige vesmerter som den kemiske igangsættelse typisk giver.

Hvad kan årsagen være?

Årsagen til at fødslen ikke bare går igang af sig selv er stadig uvis, men vi ved med sikkerhed at stresshormoner i kroppen spiller en stor rolle når en kvindes hypersensitive hormonsystem ikke virker som det skal. Det kan være svært at forestille sig at ‘en smule fodmassage’ kan gøre så stor en forskel. Men hormonsystemet er faktisk ret påvirkeligt. Tænk f.eks. på hvordan kvinder der arbejder sammen, efter et stykke tid begynder at menstruerer samtidig. Det siger noget om hvor let påvirkelige vores hormoner er, selv uden direkte stimulering.

Ro, hvile og zoneterapi

Det er altså en rigtig dårlig idé at have travlt under graviditeten, især i det sidste trimester. Mange løber rundt på jobbet, for ikke at efterlade nogle løse ender, før de går på barsel og andre skal flytte i hus eller større lejlighed lige før baby kommer. Alle faktorer der gør at du ikke får den ro og den fred som din krop har brug for. At ‘bygge’ et lille nyt menneske er faktisk lidt af en bedrift for din krop og den har brug for omsorg, hvile og ro til arbejdet.

Få kontakt til kroppen i god tid

Risikoen for at blive sat kunstigt igang mindskes væsentligt, når du får zoneterapi jævnligt hele graviditeten igennem. Det er bl.a. fordi zoneterapien effektivt kan hjælpe med at berolige, løsne og åbne din krop samtidig med at dit hormonsystem vil arbejde så optimalt som muligt. Jeg ser desværre tit, at gravide ikke er så bevidste om hvor anspændte deres kroppe rent faktisk er. For de fleste kommer det som lidt af en overraskelse, når de kommer i uge 42 og gerne vil sættes igang. Derfor anbefaler jeg at man kommer i så god tid som muligt.

Lyt til din krop. Hold pauser. Hvil dig 1/2 time hver eftermiddag og få zoneterapi 2-4 gange pr. måned. På den måde holder du stresshormonerne i skak og sørger for at din krop er godt forberedt til fødslen.

Igangsættelse af fødslen

Skulle du alligevel gå så meget over tid at din jordmoder truer med kunstig igangsættelse er det stadig muligt at vække dit hormonsystem og sætte fødslen naturligt igang med zoneterapi. Hvis du er utålmodig og gerne vil forsøge at vække kroppen lidt lige omkring termin, så er en almindelig god gang zoneterapi med fokus på fødsel som regel tilstrækkeligt. Men når du nærmer dig tiden hvor din jordmoder taler om stikpiller og drop, så er en ægte igangsættelse med zoneterapien nødvendig. Det tager ca. 4 timer. Igangsættelse med zoneterapi virker bedst, hvis du ikke har været igennem hormonbehandling.

I 1988 lavede zoneterapeut Gabriella Liisberg et pilotprojekt på Københavns Amts Sygehus Gentofte. Projektet viste at zoneterapi er yderst effektivt som ve-stimulering og smertelindring hos fødende kvinder. Projektet viste også at zoneterapien er effektiv når moderkagen ikke løsner sig af sig selv efter fødslen.  Af 14 kvinder, hvis moderkage sad fast, fik 11 moderkagen løsnet med zoneterapi og undgik hermed et operativt indgreb.