Overgangsalder

Overgangsalderen indtræder i de fleste kvinders liv omkring 48-50 års alderen, hos nogle kvinder tidligere. Symptomerne viser sig typisk som hedeture, svimmelhed, hovedpine, ondt i muskler og led, hjertebanken, tør hud og slimhinder og søvnløshed. Psykisk kan man blive følelsesmæssig ustabil, irritabel, nervøs og depressiv.

Behandling med kunstige østrogener

Symptomerne er som regel forbipasserende, men hos mange kvinder er symptomerne så voldsomme at lægen ordinerer behandling med østrogen. Hormonbehandlingen dæmper symptomerne. De siges at kunne forhindre knogleskørhed og holde kvindens energi og aktivitetsniveau oppe som før overgangsalderens indtræden.

Behandlingen er dog sjældent uden bivirkninger. I værste fald kan den være kræftfremkaldende, give blodpropper, danne fibromer, forhøjet blodtryk og hjerteproblemer. Der ses også hyppigt symptomer som vægtstigning, blødninger, kvalme og migrænelignende hovedpine, depression og fordøjelsesbesvær. I sådanne tilfælde ville en alternativ behandling være langt at foretrække.

En ny britisk undersøgelse om risiko for brystkræft hos kvinder i overgangsalderen, viser, at selv relativt kort tids hormonbehandling i forbindelse med overgangsalderen øger risikoen for brystkræft. Risikoen er især øget ved kombinationsbehandling med østrogen og progesteron, og denne undersøgelse viser, at risikoen kan være større end tidligere antaget. Forskellen i risiko kan påvises allerede efter 1 – 2 års behandling. Efter ophør med behandling aftager risikoen, og når efter 5 år samme niveau som før behandlingen.

Overgangsalderen og zoneterapi

Kroppen reguleres gennem zoneterapien, urtemedicin og urteteer m.m. Vigtigt er det at forstå, at overgangsalderen ikke er en sygdom med symptomer, der absolut skal dæmpes med fx. hormoner. Hormonbehandling forlænger kunstigt en naturlig fase i kvindens liv, der bedre kan justeres gennem indsigt og blid terapi både naturmedicinsk og terapeutisk.

Menopausen med sine symptomer hører til kvindens liv, men ikke desto mindre er det tilladt at søge hjælp til at mildne de forskellige problemer. Her tilbyder zoneterapien en glimrende bivirkningsfri mulighed for at lette klimakterieproblemerne.

At østrogenproduktionen aftager er en del af naturens lov. Det kan vi ikke ændre på. Men de gener det kan give, kan vi ofte gøre noget ved.