Poly cystisk ovariesyndrom

Hvad er PCOS

Man regner med, at ca. 20-25 procent af yngre danske kvinder er berørt af PCOS i større eller mindre omfang. Kort og godt drejer det sig om, at kvindens æg ikke udvikles og modnes. Der sidder mange små cyster omkring kanten af selve æggestokken. Cysterne er delvist udviklede æg der ikke er blevet afstødt. Symptomerne omfatter menstruationsforstyrrelser, uren og fedtet hud, usædvanlig træthed, hovedpine og udvikling af skaldethed og uønsket hårvækst – og problemer med at blive gravid.

PCOS og zoneterapi

I 2007 lavede Forenede Danske Zoneterapeuter et pilotprojekt som siden er blevet kendt verden over. Otte kvinder i alderen 24-34 år med PCO/PCOS og lange menstruationsintervaller (33-90 dage) deltog i den kliniske undersøgelse. Udredning, gynækologisk undersøgelse med ultralydsscanning, blodprøvetagning samt lægelig observation foregik på Fertilitetsklinikken Trianglen. Kvinderne modtog hver 19 zoneterapibehandlinger fordelt på 5-6 måneder. Pilotprojektet viser, at zoneterapien har en signifikant virkning på både cykluslængden og antallet af follikler i æggestokkene. F.eks. faldt gennemsnitslængden af kvindernes menstruationscyklus fra 53 dage til 38 dage. Og ultralydsscanningen af kvindernes æggestokke viste et fald fra gennemsnitligt 42 til 25 follikler, hvor op til 24 follikler er normalt.

P-piller er aldrig en løsning

Kvinder med PCOS kan allerede i puberteten opleve uregelmæssigheder i deres cyklus. Sjældne, uregelmæssige eller helt udeblivende menstruationer er alle almindelige variationer. Disse cyklusforstyrrelser er typiske tegn på at der er problemer med den regelmæssige månedlige ægløsning. Mange teenagere bruger desværre p-piller til at kontrollere deres cyklus med, hvilket ofte føre til en meget forsinket diagnose. Ofte er det først når kvinden stopper med p-piller (f.eks. i forbindelse med at hun gerne vil være gravid) og igen oplever uregelmæssigheder i cyklus, at der stilles en diagnose.

Insulinresistens

For nylig opdagede man at insulinresistens er en væsentlig årsag til PCOS, og da insulinresistens jo er en livsstilssygdom (som diabetes 2) så kan PCOS faktisk helbredes via kostændringer, motion – og zoneterapi.