Kolik

Hvad er kolik?

Et spædbarn med kolik eller skrigeture har smerter i mave-tarm området, der kommer og går. Typisk oplever man at det er værst sidst på eftermiddagen eller først på aftenen, men det kan sprede sig over hele døgnet. Barnet skriger og er utrøsteligt og trækker ofte benene op under sig og knytter hænderne eller står som en flitsbue. Som forældre er man ikke i tvivl om at ens barn har ondt.
Der er mange forskellige teorier om hvad kolik er og hvordan det opstår. Måske er det fordi fordøjelsesorganerne hos barnet endnu ikke er fuldt udviklede. F.eks. er milten (som er en væsentlig del af fordøjelsen), først fuldt udviklet når barnet er 2 år. Sammenlignet med at barnet kort efter fødslen bliver præsenteret for store mængder mælk, kan man forestille sig at det kan få det lille ”umodne” tarmsystem til at reagere.

Zoneterapi er berømt for hurtigt at kunne afhjælpe kolik eller mavesmerter hos spædbørn.

I gamle dage brugte man diagnosen kolik, når et spædbarn skreg mere end 3 timer i løbet af et døgn. Og man mente, det var noget man som forældre bare var nød til at stå igennem. Men gudskelov er det i dag, almindelig kendt blandt danskere at zoneterapi nemt kan afhjælpe problemet. Typisk vil 2-3 blide behandlinger forvandle dit forpinte spædbarn til en glad og rolig baby. Faktisk er det altid en ret fantastisk oplevelse, at se spædbarnet gå fra at være et lille “skrigemonster” der er ved at tage livet af forældrene, til igen at blive en mild og dejlig baby der sover og spiser uden besvær.

Behandlingen gør ikke ondt på dit barn

Det er vigtigt for mig at understrege at behandlingen IKKE gør ondt på barnet. Jeg benytter udelukkende blide teknikker der sikrer at barnet føler optimal tryghed og ro under behandlingen. Babyer nyder behandlingen i stor stil. De finder ro og falder i søvn. Mor kan med stor fordel amme barnet under behandlingen så barnet føler maksimal tryghed.

Reaktioner på behandlingen kan være:

  • Ændring af afføringsfarve og eventuel konsistens.
  • Barnet sover ofte mere og bedre efter behandling.
  • I enkelte tilfælde kan skrigeturene forværres det første døgn, for så at bedres.

Hvor mange behandlinger skal der til?

Selve behandlingen varer typisk 20-30 min. og der behandles typisk 2 gange ugentligt. Der gives 1-5 behandlinger. Når smerterne er forsvundet, kommer de kun yderst sjældent tilbage.

”Zoneterapiens effekt på skrigeture hos børn” er det til dato mest gennemarbejdede og dokumenterede materiale om kolikbørn. Undersøgelsen omfatter 30 børn i alderen 4-13 uger med skrigeture på mere end 1½ time i døgnet, inddelt i tre grupper. Konklusionen er, at zoneterapi som behandling mod skrigeture hos spædbørn er betydelig bedre end kontrolgruppen. Antallet af skrigetimer i de to zoneterapigrupper blev reduceret væsentligt, mens kontrolgruppens skrigemønster stort set var uændret.

Læs også amning og sarte babymaver