Prostataproblemer

Prostata eller blærehalskirtlen, er en del at det mandlige forplantningssystem. Kirtlen danner sædvæske, som ved udløsning blandes med sæden fra testiklerne. Kirtlen er placeret under blæren og omkranser hele urinrøret.

Prostata kan vokse med alderen

Prostata vejer ca. 20 gram og er på størrelse med en kastanie. Den har en tendens til kan vokse med alderen og kan evt. blive betændt. Når det sker, vil man opleve forskellige problemer med vandladningen, pga den afklemning der sker af urinrøret:

  • Slap urinstråle
  • Afbrudt vandladning, så man skal bruge flere forsøg på at tømme blæren
  • Svie eller smerter ved vandladning
  • Besvær med at få startet vandladningen selv om man har trangen til at tømme blæren
  • Problemer med pludselig vandladningstrang, således at man ikke kan holde på vandet
  • Efterdryp af urin efter vandladning
  • Hyppig vandladningstrang, både natlige og om dagen
  • Følelse af, at blæren ikke er tømt efter vandladning

Væksten af prostata er i sig selv ufarlig og tilstanden betegnes ”godartet forstørrelse af blærehalskirtlen”. Årsagen til forstørrelsen er en påvirkning af hormonet dihydrotestesteron, der dannes fra det mandlige kønshormon testosteron og får prostata til at vokse. Det sker især under påvirkning fra østrogen, der dannes i større mængder hos ældre mænd.

Zoneterapi kan lindre

Zoneterapi har erfaringsvis en ret god effekt på symptomer på forstørret prostata, sandsynligvis på grund af forholdet mellem kønshormonerne. Jeg arbejder derfor på zonerne for hormonsystemet, samt specifikt på zonen for prostatakirtlen og de omkringliggende zoner. Typisk vil du mærke en kraftig ømhed i området på foden.

Prostata og kræft

Man ved ikke om en forstørret prostata øger risikoen for kræft i prostata. Ved mistanke om kræft, vil en blodprøve afsløre om der er et forhøjet indhold i blodet af enzymet PSA. Der kan dog godt være et forhøjet PSA, uden at der er tale om kræft, og modsat kan man godt se kræft ved en normal PSA. Langt de fleste mænd over 60 år har kræftceller i prostata, men de er som regel meget langsomt voksende og noget de fleste mænd dør med, og ikke af.

Betændelse i prostata

Prostatitis er betændelse i prostata og er utrolig smertefuldt. Der findes forskellige former for lægeordineret medicin imod det, men desværre har det ikke altid den ønskede effekt. Zoneterapien kan være et glimrende supplement til lægens behandling, sammen med en inflammationshæmmende kost og specifikke kosttilskud.